Aktuellt

Den 12 mars 2024 arrangerade Helgeåns vattenråd en föreläsning i Kristianstad. Inbjudna föreläsare var Marie Eriksson från länsstyrelsen i Skåne som pratade om det nya åtgärdsprogrammet för vatten och Lars Svensson från Kristianstads kommun som berättade om Kristianstads nya reningsverk.

Denna föreläsning var en del av det informationsarbete som vattenrådet bedriver. Nya föreläsningar planeras under hösten 2024 – håll utkik på hemsidan för mer information!

Åtgärdsplan för Kilingaån

Helgeåns vattenråd har med hjälp av LONA-bidrag tagit fram en åtgärdsplan för Kilingaån. Vattenrådet har även beviljats LONA-medel för att jobba vidare med de åtgärdsförslag som finns i rapporten. Arbetet kommer att inledas under hösten 2024. Rapporten finns här: Åtgärdsplan Kilingaån

VattenAtlas

Helgeåns vattenråd deltar i projektet VattenAtlas 2022. Vattenatlas och dess funktion beskrivs i filmklippet ”Webbinarie: VattenAtlas – Hur använder jag kartvarektyget och varför?”

Våtmarksinventering

Helgeåns vattenråd har genomfört en kartläggning av potentiella våtmarkslägen i avrinningsområdet. Rapporten finns här:
Rapport våtmarksinventering Helgeåns vattenråd

Verksamhetsbidrag

Vattenmyndigheten för Södra Östersjön har granskat och godkänt vattenrådets redovisning för 2023 års verksamhet. Vattenmyndigheten har även betalat ut samverkansbidrag för 2023 års verksamhet.

Projektbidrag torvmossar

Vattenrådet har beviljats LONA-medel för att ta fram en åtgärdsplan för nedlagda torvmossar som finns i avrinningsområdet. Arbetet kommer att startas upp under hösten 2024. Anna Borgström, som nyligen doktorerat vid Lunds universitet med sin avhandling ”The potential of wetlands for mitigation of eutrophication and brownification”, kommer att leda arbetet.

Webbinarie: VattenAtlas – Hur använder jag kartverktyget och varför?